Evcil hayvanlar arasında yer alan muhabbet kuşu eğitimi ve bakımı nasıl yapılmalı biliyor musunuz?
Hayvanlar insanoğlunun yaşamı boyunca hep onların yakınında ve yanında olmuşlardır. Zamanla hayvanları evcilleştirmişlerdir. İnsanlar, bu hayvanları kimi zaman besin kaynağı olarak avlamışlar, kimi zaman savaşlarda kullanmışlardır. Kimi zaman da yük taşımak amacıyla kullanmışlardır. Ayrıca bazı hayvanlarla dost olmuşlar, duygularını onlarla paylaşmışlardır. Bazı hayvanlar ise o kadar şanslı değildir.
Sokakta başıboş gezen aç ve bakımsız gezen hayvanlar ölüme terk edilmiş, bazıları da insanoğlunun zulmünden nasibini alarak hunharca katledilmiştir. İnsanlara yardım kadar hayvanları da düşünen ecdadımız hayvanları korumak ve beslemek için hayvan vakıfları kurmuştur. Hayvanların göç yollarına bakım ve konaklama yerleri yapmışlardır. İnsan hayatında bu kadar öneme sahip hayvanlar, artık evlerimize misafir olmuşlardır.
Evde çeşitli türde hayvan beslemek artık insanların vazgeçilmezleri arasında yerini koruyor. Kimisi kendisine bir dost, kimisi yalnızlığı giderecek bir arkadaş, kimi sevdiği için, kimi de sokaklarda başıboş kalan hayvanlara sahip çıkmak için bu işi yapıyor. Hayvan sevgisini değişik şekillerde ortaya koyan insanların tercihlerinden biri de evde kuş beslemek oluyor. Bu kuşlar arasında en çok tercih edilen muhabbet kuşunun yanı sıra; kanarya, bülbül, papağan da ön plana çıkıyor.
Peki, evlerde yetiştirilmesi en ideal olan hayvan türü kuşlardan olan muhabbet kuşunun beslenmesinin püf noktaları nelerdir? İşte bu sorunun cevabını yazımızda bulacaksınız.
- Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar? Ortalama Ömrü Kaç Yıl?
- Muhabbet Kuşu Yemi ve Beslenmesi
- Muhabbet Kuşları Ne Yer?
- Kuşların Tırnakları Nasıl Kesilmelidir?
Bu Yazımızda Neler Var:
Muhabbet Kuşu Eğitimi ve Bakımı
Muhabbet kuşu, birbirinden ilginç ve ilgi çekici özellikleri ile insanları kendisine hayran bırakan kuşların başında gelir. Sesleri ve renkleriyle insanların ilgi odağı olmuş, bu özelliklerinden dolayı evlerde beslenen kuş türleri arasında ilk sırada yerini almıştır. Evimizi yaşam alanı haline getirdiğimiz bu kuşların bakımını ve nasıl eğitildiğini bilmemiz gerekir.
Özellikleri
Muhabbet kuşları, değişik özellikleri nedeniyle en popüler evcil hayvanlar arasında yer alır. Canlı renkleri, konuşma özellikleri, neşeli ve eğlenceli olmaları kuş sahibi olmak isteyenlerin tercih sebebidir.
- Doğal Yaşam alanları Avustralya olan bir papağan türüdür.
- Renkleri sayesinde kolayca kamufle olabilirler.
- Birçok canlı iki gözbebeğine sahipken muhabbet kuşlarının üçüncü göz kapağı vardır.
- Kalp ritimleri çok yüksektir. İnsanınkinden yaklaşık olarak 5- 6 kat daha fazladır.
- Nefes alış verişleri ve metabolizmaları oldukça hızlıdır.
- Muhabbet kuşları gözlerini birbirinden bağımsız bir şekilde oynatabilinirler. Yaklaşık 360 derecelik bir görüş alanına sahiptir.
- Yüksek zekâları sayesinde geniş kelime haznesine sahiptir.
- Erkek muhabbet kuşu konuşmaya daha yatkındır.
- Kuşların genellikle üç parmağı varken muhabbet kuşunun dört parmağı vardır.
- Kemiklerinin içinde hava kesesi bulunur. İnsanın aksine nefes aldıklarında hava akciğerlerinden çıkar. Nefes verirken taze hava akciğerlere girer.
- Duyma frekans aralıkları geniştir. İnsanların duyma eşiği 20 ile 20.000 hz arası iken muhabbet kuşlarının daha yüksektir. Bu sayede deprem gibi yüksek şiddetteki sesleri algılayabilirler.
- Dişi muhabbet kuşu sağlıklı üreme için kendi kilosunun %20’si kadar daha kilo alabilir.
- Ortalama olarak boyları 18 cm ve ağırlıkları da ortalama 40 gramdır.
- Ortalama ömürleri 8 yıldır. 20 yıla kadar yaşayabilirler.
- Genellikle haziran- eylül ayları arasında ürerler. Eşlerine oldukça düşkündürler.
- Konuşmayı, ıslık çalmayı öğrenebilirler.
Muhabbet Kuşunun Bakımı
- Kafes, yeterli büyüklükte olmalıdır.
- Kış aylarında ve soğuk havalarda dışarı çıkarılmamalıdır.
- Hoşlarına giden yem kullanılmalı ve kafeste tünek bulunmalıdır.
- Kafeste gagalarını pürüzsüzleştirmeye yarayacak gaga taşı bulunmalıdır.
- İçme suyunun her gün değiştirilmesi gerekir. Az klorlu su kullanılmalıdır.
- Dışkılarının kokmaması ve böceklenmemesi için kafes her gün temizlenmelidir.
- Düzenli kontroller için veterinere götürülmelidir.
- Suyu ve yemi her gün temizlenmelidir.
- Hareketli bir yapıya sahip olduklarından gün içinde uçmasına izin verilmelidir.
- Kafesin yüksek ve ışık alan bir yerde olması gerekir.
- Muhabbet kuşunun çift olarak sahiplenilmesi, onun sosyalliği ve mutluluğu açısından önemlidir.
Muhabbet Kuşu Nasıl Eğitilir?
- Muhabbet Kuşu Eğitimi için yaşın önemli bir önemi vardır. Yaşlı kuşların eğitimi daha zordur.
- Evin en konuşulan yerinde durması, eve alışması ve konuşması için önemlidir.
- Bir haftalık ortama alışma süresinden sonra ele gelme yöntemleri uygulanır.
- Muhabbet Kuşu Eğitimi sırasında Konuşmaya başlayan kuşlar ödüllendirilmelidir. Mutlu olan kuş, isteklerinizi yerine getirecektir. Örnek olarak ödül maması verilebilir.
- Kafesin temiz tutulması, yem ve suyun her gün kontrol edilmesi kuşun rahat olması için önemlidir.
Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir?
Düzenli ve sağlıklı beslenme kuşun sağlıklı ve mutlu olması için ilk adımdır. Yulaf ve darı kuşun favori yiyeceklerindendir. Kuş için hazırlanmış tohumlar temel besin maddeleridir. Sebze ve meyvelerin muhabbet kuşlarının metabolizmaları için oldukça zararlıdır. Muhabbet kuşları yemlerini yedikten sonra kabuklarını yemliklerine geri bırakır. Bu nedenle yemliklerin kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca akıllı yemlik ile de kontrol edilebilir. Ayrıca suya katılan vitaminlerle bağışıklık sistemi güçlendirilir. Beslenmede önemli bir yere sahip olan su, her gün değiştirilmelidir.
Evde Muhabbet Kuşu Beslemenin Zararları!
Eğer evinizde muhabbet kuşu beslemeye karar verdiyseniz bazı zahmetlere de katlanmak zorundasınız. En büyük zararlarından biri, evdeki eşya ve mobilyalara olacaktır. Eğer kuşun gagasını kesmediyseniz, keskin gagasıyla mobilyalarınıza, evin duvarlarına ve diğer eşyalarınıza zarar vererek sizi maddi zarara uğratacaktır. Eğer uykunuz hafifse, kuşun zamansız ötüşü sayesinde uyku düzeniz bozulup bu sayede çıldıracak hale gelebilirsiniz. Eğer kuşunuzun rutin kontrollerini yaptırmadıysanız kuşlardan bulaşan hastalıklara maruz kalabilirsiniz. Evinizde kuşla beraber kediniz de varsa sık sık meydan savaşlarına ve gürültülere maruz kalabilirsiniz. Eğer kuşunuzun beslenmesine dikkat etmezseniz şok ölümle karşılaşabilir, ev halkını hüzne boğabilir, kuşunuz için mezar yaptırmak zorunda kalabilirsiniz.
Siz de muhabbet kuşunuzla muhabbetinizin uzun soluklu olmasını istiyorsanız, yukarıdaki uyarılara dikkat edin. Şimdiden iyi muhabbetler!