Arılarda Kış Bakımı (Kışlatma) Nasıl Yapılır?

tarafından
92
Arılarda Kış Bakımı (Kışlatma) Nasıl Yapılır?

Kışlatma, arıların kış aylarında kışı güvenli bir şekilde geçirme dönemine verilen addır. Havaların soğuyup arıların uçuşlarının kesildiği andan itibaren arılıkta kış mevsimi ile ilgili gerekli önlemleri alınmalıdır.

Arıların mevsim koşullarından etkilenmemeleri için kovanlar yan yana getirilerek üstleri örtülmelidir. Fakat bu örtüler kesinlikle kovanın havalanmasını engelleyecek şekilde olmamalıdır.

Arıya Kış İçin Ne Kadar Bal Bırakılır?

Kış aylarındaki arı kayıplarının önüne geçmek için 8-10 çerçeveli bir kovana arıların kışın tüketmesi için 14-15 kg bal bırakılması arıların kışlık besin ihtiyacını karşılayacaktır. Yeterli miktarda besini olmayan kovan kış mevsimini çıkarmada zorlanacaktır.

Arıya Kışın Ne Verilir?

Arılar, bazı hayvanlar gibi kış uykusuna yatmazlar, havanın soğuk olduğu dönemlerde ( sıcaklığın 14 derecenin altına düştüğünde) petekler üzerinde bir araya toplanarak kış salkımı oluştururlar.

Kolonilere kış yiyeceği olarak bal, şerbet ve polen depolanmış petekler verilir. Ancak peteklerin alt kısımlarında gözler boş bırakılmalıdır. Çünkü kışın arılar peteklerin balla dolu kısmının altındaki boş gözler üzerinde salkım kurarlar.

Arıya Kışın Şeker Verilir Mi?

Arıya kışın “arı şekeri” denilen sert şeker  verilmelidir. Arı bu şekeri yalayarak açlıktan ölmekten kurtulur.

Kış mevsiminde kovan içinde nem  fazla olduğundan, bu nem sayesinde sert olan şekerin  yüzeyi yumuşar ve arı bu şekeri kolayca tüketir. Arı beslemesinde kullanılabilecek en sağlıklı ürün, şeker pancarı ya da şeker kamışından elde edilen toz şekerdir.

Arılara İlk Şerbet Ne Zaman Verilir?

kıslatma

Kışlatma

Bal sağımı ve arılarının bal üretim dönemlerinde sıvı şerbetle yemleme yapılır. Bu da ilkbahar ve sonbahar mevsimidir. Koyu şerbetleme  ise sonbaharın sonunda kışa girmek için yapılır.

Arıya Kışın Kek Verilir Mi?

Kışın arıya  sahil kesimleri hariç kek verilmez. Çünkü kek, şeker gibi kuru bir yiyecektir. Soğuk havalarda, arının susuzluktan ölmesine neden olur. Kek arıyı susatacağı için arı, soğuk havada suya gidemez ve ölür.

Arının bulunduğu yerde su yoksa sahil kesimlerde de arı ölebilir. Ayrıca arı keki parçalamak için arıda daha fazla enzim ve protein ihtiyacı oluşacak ve bu da arıda protein kaybına neden olacaktır.

Arılar Kışın Ne Yapar?

Her canlının kendine özgü kışı geçirme yöntemleri vardır. Bazı hayvanlar kış uykusuna yatarken bazı hayvanlar kış uykusuna yatmaz. Arılar da kışın soğuk havalarda bal rezervi yaparlar ve kovanın ortasına toplanıp “kış kümesi” oluştururlar. Bu olay kış boyunca devam eder.

Kış mevsiminde işçi arıların bir görevi vardır. Oda ana arı ile ilgilenmektir. Ana arının etrafını sararak bir küme oluştururlar ve kanat çırparlar. Bu sayede kovanın içini sıcak tutarlar. Enerji gerektiren bu iş için arıcı, kovanı daima kontrol etmeli ve arıyı yiyeceksiz bırakmamalıdır. Arı vücut sıcaklığını korumak ve hayatta kalabilmek için bala ihtiyaç duyar.

Kışın Arılar Neden Ölür?

Arının kovandaki yiyeceği bitmiş ise sıcak havadan dolayı arılar ölebilir. Kovan içi sıcaklığın 14 derecenin altına düşmesiyle salkımdan düşen arı tekrar salkıma çıkamaz ve ölür.

Arılar Kışın Kaç Derece Soğuğa Dayanır?

Arılar kış salkımı oluşturarak, kovan içerisinde kışın en soğuk günlerde sıcaklık dengesini sağlayabilirler. Kış salkımının dış yüzey sıcaklığı 6 – 12 derece arasında değişir. En düşük sıcaklık ise 7-8 derecedir. Arılar, sıcaklık bu derecenin altına düştüğünde   hareket edemezler.

Arılar Kışın Kaç Ay Yaşar?

Arıların ömrü mevsim ve aylara göre değişiklik gösterir. İlkbahar ve yaz mevsiminde arılar 45 gün yaşar. Kışlatmaya giren arı ise ortalama olarak 6 aydan daha uzun  süre yaşar. Arılar ne kadar uzun süre çalışırsa ölümleri de o kadar hızlı olur.

Arıları Kışa Hazırlama ve Kışlatma İçin Neler Yapılmalıdır?

kıslatma

Arının kışlatma işlemi bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Arıları güvenli bir şekilde kışlatmak için şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Kovanların yerden yüksekliği 30-40 cm civarında olmalıdır.
  • Kışlatma yeri iyi seçilmelidir.
  • İşçi arı miktarını arttırmalıdır.
  • Ana arı genç olmalıdır.
  • Arılığın bulunduğu yerin kuzeyi kapalı, güneyi ise açık olmalıdır.
  • Arılık için mümkünse üstü kapalı yerler seçilmelidir.
  • Arılık açıkta ise rüzgâr almayan, su tutmayan ve nem  olmayan yerler seçilmelidir.
  • Kışlatma yerinin gürültü ve sesten uzak olmasına dikkat edilmelidir.
  • Kovanların uçuş delikleri içerideki kovan adedi dikkate alınarak uygun malzeme ile daraltılmalıdır.
  • Arı mevcudu zayıf, anasız, ana arısı yaşlanmış, verimsiz ve sakat olan koloniler birleştirilmelidir.
  • Kış mevsimi soğuk geçen bölgelerde kışlatma kapalı yerlerde yapılmalıdır.
  • Kolonilerin kışa girerken ve kıştan çıkarken bal stokları yeterli değilse katı yem (kek) ile besleme yapılmalıdır.
  • Hastalıklarla özellikle de varroa ve güve mücadelesi mutlaka yapılmalıdır.

Arıların kışlık bakımı; arıların bahar mevsimine kuvvetli ve sağlıklı çıkması açısından önem arz etmektedir. Bahara zayıf çıkan arılardan verim beklenmesi doğru olmaz. Bu nedenle arıcı, kış bakımına önem vermeli ve gerekli tedbirleri almalıdır.

Apayrı bir konu incelemek isterseniz; Avustralya’nın Destansı Yırtıcıları ile Tanışın: Taypanlar (Taipans)