Kedilerde Fip Hastalığı Nedir?

tarafından
86
Kedilerde Fip Hastalığı Nedir?

Kedilerde Fip Hastalığı, kedilerin tükürük bezlerini etkileyen viral bir hastalıktır. Hastalık esas olarak yetişkin kedileri etkiler ve enfekte tükürük ile temas yoluyla yayılır. Durum, hasarlı dişlere yol açan aşırı tükürük ile karakterizedir.

Fip hastalığı ayrıca kedilerin kaslarını da etkileyebilir ve ağız dokularının aşırı çiğnenmesine neden olabilir. Durum özellikle sıcak bölgelerde yaşayan kedilerde oldukça yaygındır.

Kedilerde Fip Hastalığı, kedinin tükürük bezlerini etkilediği gerçeğiyle kanıtlandığı gibi viral bir hastalıktır. Semptomları hafif ila şiddetli arasında değişir ve aşırı salya ve diş çürümesini içerir. Ayrıca diğer belirtiler arasında çene şişmesi, kulak enfeksiyonları, ağız ülserleri ve diş eti hastalıkları yer alır.

Kedilerde Fip Hastalığı Tam Olarak Nedir?

kedilerde-fip-hastaligi

kedilerde fip hastalığı

Virüs, bir kedi enfeksiyonu tükürük yoluyla başka bir hayvana veya insana ağızdan ilettiğinde yayılır. Ek olarak, enfekte bir hayvanla doğrudan temas da kedilerde fip’e neden olabilir. Kuduza olan bu benzerliği nedeniyle, yetkililer olası fip vakalarının öncelikle kuduz aşısı ile tedavi edilmesini önermektedir.

Kedilerde Fip Hastalığı Neden Olur?

Kedilerde Fip Hastalığı, kedinin kanında kedi herpetik virüsüne (FHSV) karşı antikor kontrolü yapılarak teşhis edilebilir. Ayrıca fip’li diğer kedilere maruz kalmanın, tek bir kedinin onu geliştirme riskini artırabileceğini unutmayın.

Bir hayvan fip hastalığı ile enfekte olduğunda, bağışıklık sistemi, virüsün Env proteinleri adı verilen bileşenlerine, özellikle de herpes virüsü tip 1’den (HSV-1) gelen Env G’ye karşı antikorlar üretir. Bu, kedinin kan dolaşımında HSV-1 Env G antikorlarının varlığı nedeniyle serum hastalığı veya herpangina olarak bilinen viral bir enfeksiyon geliştirmesine neden olur.

kedilerde-fip-hastaligi

Vücudun bağışıklık sistemindeki antikorlar, yabancı proteinlere bağlandıkları ve onları işlevsiz hale getirdikleri için hastalığın geçmesini engelleyecektir. Virüsler, antikorların kendilerine bağlanmasını engelleyen protein kılıflarına veya kapsidlere sahiptir; bu nedenle hücrelerin içinde çoğalabilmeleri için antikorlara ihtiyaç vardır.

Yaş veya hastalık nedeniyle yeterli antikor üretemeyen kediler Fip Hastalığı için açık hale gelirler. Diş ameliyatları, şeker veya yapay tatlandırıcılar içeren ağız bakım ürünleri, hastalık veya ağrı dönemlerinde, ağızlarını aşırı yaladıklarında Kedilerde Fip Hastalığı sık görüldüğü gibi, enfeksiyonlarını bulaştırabilirler.