Kediler Neden Kusar, Ne Yapılması Gerekir Biliyor musunuz?

tarafından
90
Kediler Neden Kusar, Ne Yapılması Gerekir Biliyor musunuz?

Kediler Neden Kusar sorusuna yanıt aradığımız bu yazımız ile size en doğru yolu ve sebepleri göstermek istiyoruz.

Türkiye’de en çok beslenen evcil hayvanlar arasında kediler vardır. Bu beslenme ve bakım esnasında da kedilerin de tıpkı insanlar gibi tek çok gereksinimleri mevcuttur. Bu gereksinimleri gidermek amacıyla da kedi sahiplerinin sorumlulukları ortaya çıkıyor. Evciller yine gereksinimleri karşılanmadığı takdirde tıpkı doğada bulunan diğerleri gibi kendi başının çaresine bakacaktır.

Kusma, genel itibarıyla hazmedememe durumunun bir neticesidir. Bu durum insanlarda da geçerlidir. Fakat kedilerin kusma sebepleri arasında pek çok faktör mevcuttur.

Kedilerin Kusma Sebepleri

Kediler Neden Kusar? Kusmasının pek çok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında genel itibariyle yiyecekten kusma ilk sırada bulunan husustur.

Bozuk olan yiyeceklerin verilmesi ya da kedinin ot yemesi ile besin kaynaklı alerjiler yiyecekten kusmaya bağlı bir şekilde meydana gelen kusma çeşitleridir. Karın hastalıklarından kusma ise karın tümörleri ve pankreas ile karaciğer iltihapları gibi nedenlerden kaynaklı kediler kusabilir. Zehir ve bazı ilaçlardan kaynaklı bir şekilde kusmalarda meydana gelebilir.

Kediler Neden Kusar? Kusma Şekilleri Nelerdir?

kediler

Kediler Neden Kusar

  • Akut kusma: Bir miktar yün yumağı yutar. Sonra da yaladıktan sonra bu tüyleri çıkarmak amacıyla kusar.

Bu duruma normal bir şekilde kusma gibi bakılır. Her zaman olduğu için bu kusmalara akut kusma adı verilmektedir. Bu durumlarda endişelenmeye gerek yoktur. Gerektiği takdirde 1 ila 2 saat içerisinde mama verilmemesi kediyi rahatlatacaktır.

  • Aralıklı kusma: aralıklı bir şekilde kusmak onlarda tehlikeli durumların habercisi olabilir. Bu tip kusma durumlarında ya da bu tip kusma durumlarının sebepleri arasında tümörler, yiyecek kaynaklı bir alerji, ülser ya da diğer metabolik bir hastalık olabilir.

Aralıklı bir şekilde kusma, 1 günden fazla devam ederse eğer kesinlikle bir veteriner hekime başvurması da fayda olacaktır. Kedi nezlesi habercisi bile olabilir.

  • Kan kusma: Kan kusma daha da ciddi bir durumun habercisidir. Bunlar genel itibariyle tümörler, mide ve bağırsak ülserleri, zehirlenme ya da iç kanama olabilir.

Kedi, eğer kan kusuyorsa kesinlikle hiç vakit kaybetmeden, derhal bir veteriner hekime başvurulması da fayda olacaktır. Kedinin midesinin yıkanması ve yutmuş olduğu çeşitli metabolik zehirlenme besinlerine karşı korunması gerekir. Kediler nasıl kilo alır bilgi sahibi olmanızda fayda var.