At nalı yengeci, örümcek, ahtapot, kalamar, mürekkep balığı, karides ve ıstakozların kanı kırmızı değil mavi renktedir.
İlginizi çekecek konularla yine sizlere geldik. Tıpkı kaplumbağa kaç yıl yaşar? yazımızda olduğu gibi bu yazımızda da bilmediğiniz bir konuyu ele aldık.
Bu Yazımızda Neler Var:
Nedir Kanı Mavi – Yeşil Yapan Faktör?
Bakır elementidir. Kana kırmızı rengini veren kanın içinde taşıdığı renk pigmentidir. Hemoglobin ve Hemoeritrin pigmentini içeren kanlar içerisinde demir elementi olduğu için kan kırmızı renkte olmaktadır. Ancak bu iki pigmentten farklı olarak hemosiyanin pigmentini taşıyan canlıların kanlarının rengi mavi renktedir. Hemosiyanin pigmentinin içerisinde demir değil bakır elementi vardır.
Bakır elementi, kanı kırmızı değil de neden mavi-yeşil renkte yaptığı konusuna gelecek olursak; bakırın hemosiyanin pigmentindeki varlığı ışığın farklı dalga boyları ile emilmesine neden olur. Buda kanın mavi – yeşil renkte olmasına sebep olur.
Kanları Mavi Renkte Olan Canlılar
At Nalı Yengeci
Denizlerde yaşarlar kanlarında oksijen taşımak için hemosiyanin kullanırlar. Kanlarının rengi kırmızı değil mavi rentedir. Kanlarındaki oksijen bittiğinde kan renksiz bir hal almaktadır. Bu mavi kan ilaç sektörü için değerli bir kandır. Biyomedikal teknoloji elde etmek için at nalı yengeçleri canlı bir şekilde yakalanıp ölmeyecekleri oranda kanları akıtılmakta ve türlerinin tükenmemesi için tekrar doğaya bırakılmaktadır.
Örümcek
Etobur olan bu hayvanlar eklembacaklılar familyasındandır. Böcek sınıfına girmezler ve epey yırtıcıdırlar. 8 adet bacakları vardır. Avlanmak konusunda çok iyidirler Yakaladıkları avlarını kıskaçlarındaki zehir ile felce uğratırlar. Bu hayvanlarda kanlarındaki oksijeni taşımak için hemosiyanin kullanırlar.
Ahtapot
Kafadanbacaklılar türünden olan ahtapotların 9 beyni 3 kalbi ve 8 kolu vardır. Omurgazsızlar arasında en zeki hayvanlardır. Ahtapotlarda da hemosiyanin bulunduğu için kanları kırmızı değil mavi- yeşil renktedir.
Kalamar

Kanı
8 kollu kafadanbacaklı türünden gelen kalamarların da kanları mavi – yeşil renktedir. Kafa ve vücutlarının tam ortalarında gözleri bulunmaktadır. Kalamar, tehlike anında renk değiştirme özelliklerine sahiptirler.
Mürekkep balığı
10 tane kolu ve 3 kalbi olan bu hayvanların vücutlarında kemik bulunmaz ve kanlarında hemosiyanin bulunduğu için kanları mavi ve yeşil renklerindedir. Beyinleri çok büyüktür ve türlerine göre zekâ seviyeleri çok gelişmiştir.
Karides
Kabuklular sınıfından olan bu hayvanlar tatlı ve tuzlu sularda ve denizlerin en soğuk ve en kumlu bölgelerinde yaşarlar. 10 bacaklıdırlar ve ortamına göre renk değiştirme özellikleri vardır. Karideslerinde kanı mavi renktedir.
Istakoz
Istakozlarda da normal bir canlıda bulunması gereken hemoglobin yerine hemosiyanin bulunur. Istakozlar denizlerde yaşayan kabuklulardandır ve insanlar için pahalı bir besin kaynağıdır. Bu hayvanlar öldürülmeden önce yani canlıyken pişirilir çünkü ıstakoz su dışında kaldığında vücudundan bir salgı salgılayıp etini yenemez hale getirir.