Rengarenk pullarıyla baktığımızda içimizi huzurla dolduran akvaryum balıkları, insanların ruh sağlığına çok iyi gelir. Dış görünüşleri, beslenme şekilleri ve yaşam şartları onları birbirinden ayırır.
Bu Yazımızda Neler Var:
Akvaryum Balıkları ve Çeşitleri
Akvaryum balıklarının yaşam alanlarına ve bakımlarına son derece önem verilmelidir. Doğru temizlik ve beslenme yapılmadığı takdirde balıklarınızın sağılığı tehlikeye girer.
Bazı akvaryum balıkları büyük yaşam alanında yaşarken, bazıları ise küçük cam fanuslarda uzun süreler yaşayabilir. Fakat hepsinin tek orta noktası doğru bakım ve temizliktir.
Japon Balığı
Japon Balıkları en popüler akvaryum balıkları arasında ilk sırada yer alır. Bakımı en kolay balık türüdür. Yaklaşık 5 yıl kadar yaşayabilirler. Sanılanın aksine hafızaları oldukça kuvvetlidir.
Isı değişimlerine karşı dayanıklı olan Japon Balıkları, 10 litre su içeren fanuslarda 20-21 derece su sıcaklığında yaşayabilirler. Eğer fanusta besleyecekseniz suyunu sık sık değiştirmeniz gerekir. Çünkü kirlenen su balıklarınızın kör olmasına yol açabilir.
Hem etçil hem otçullardır. Japon balığınızı toz mama ve haftada bir vereceğiniz canlı yemlerle besleyebilirsiniz. Japon balıklarının kendinden küçük balıkları yediğini de unutmayın.
Lepistes
Lepistes balıkları, canlı renklerinin yanı sıra hızlı üremeleriyle de meşhurdur. Tek seferde 10 ile 15 arasında yavru bırakabilir. Ayda bir defa doğum yapar ve doğumdan hemen sonra yavrularına yer.
Lepistes’lerin ömrü kısadır. 2-2,5 yıl arası ömür sürerler. 25 derece sıcaklıkta yaşarlar bu sıcaklığın üstüne çıktığında yaşam süreleri epey kısalır. Bakımları çok kolay olmasına rağmen hastalıklara karşı çok hassastır.
Yem konusunda seçici değillerdir. Her çeşit yemi yiyebilirler. Fakat az besleme yapmak yavru sayısında düşüşe sebep olur. Akvaryum içerisinde saklanabilecek alanlar yaratmak yavruları korumak için bir önlem olabilir.
Melek Balığı
Görünümleri melek gibi olsa da bir hayli agresif balık türüdür. Kılıç kuyruk, Moli balığı, çöpçü balığı ve tetralarla aynı ortamda yaşayabilirler. Fakat özellikle japon balığı, discus ve kendi türüyle aynı ortamda yaşamaları mümkün değildir. Onlara karşı çok agresif davranır.
Melek balığı çok zeki bir akvaryum balığıdır. Sahiplerini tanıyıp yem saatlerini akıllarında tutabilirler. Minimum 130 litre suda 25 derece sıcaklıkta yaşamlarını sürdürebilirler. Ortalama 10 yıl hayatta kalırlar.
Tetrazon
Karma bir akvaryumunuz varsa pek tercih etmemelisiniz. Çünkü diğer balık türlerine karşı oldukça agresif davranıp onlara zarar verir. 6’lı gruplar halinde gezerek adeta gövde gösterisi yaparlar. Tetrazon’lar 75 litre suda, 20-25 derece sıcaklıkta yaşayabilirler.
Diskus
Gösterişli yapısıyla akvaryum balıklarının kralıdır. Düşük bağışıklığı sahip olduğundan özel ilgi ve bakım ister. Kırmızı gözleri, diske benzeyen vücut yapısı ve suyun kalitesine göre renk değiştiren pullarıyla bütün ilgiyi üzerine toplar.
Diskus’lar sürü halinde yaşamayı severler. Discus balığı besleyecekseniz akvaryumunuzda muhakkak güçlü bir filtreleme cihazı ve ısı derecesi olmalıdır. Diğer balık türlerine karşıda oldukça uyumludur.
Astronot Balığı
Son derece zeki yapısıyla eğitilebilir akvaryum balıklarındandır. Ağır hareketleri ve ihtişamlı süzülüşleriyle onları izlemek çok keyif vericidir. Diğer balık türleriyle iyi anlaşır en büyük düşmanı piranalardır. 10-20 yıl arasında yaşam süreler.
250 litrelik 22-30 derece sıcaklıktaki akvaryum, yaşaması için idealdir. Yediklerinin %70’ini dışkı olarak çıkardığından temizlikleri zor olabilir. Astronot balıkları çok obur balıklardır. Canlı yemler onlar için bir ziyafettir.
Kavgacı Siyam Balığı
Parlak ve göz alıcı renkleri, eşsiz yüzgeçleriyle büyüleyici bir görünüme sahiptirler. Labirent organa sahip olduklarından su yüzeyinde nefes alabilirler. Buda filtresiz akvaryumda yaşayabilecekleri anlamına gelir. Adı üzerinde kavgacı balıklardır. Küçük hacimli akvaryumlarda 3 litre su içerisinde yaşayabilirler.
Neon tetra
Neon tetra küçük olmasına rağmen güçlü bir yapıya sahiptir. En fazla 4 cm’ye kadar büyüyebilirler. İyi bir bakımla 10 yıl yaşayabilirler. Hastalıklara karşı son derece dayanıklıdır. Doğada sürü olarak yaşadıklarından en az 6 tane tetra ile yaşamalıdır. Yalnız kaldıklarında strese girip hasta olabilirler.
Büyük balıklarla aynı akvaryuma koymak onları direkt av konumuna getirir. Dişiler tek seferde 120 civarı yumurta bırakır. Yavrular 5 gün sonra yüzmeye başlar. Tetralar doyduklarını asla bilmez. Doğru besleme yapılmazsa hastalanabilirler.
İnci Gurami
İnci Gurami en barışçıl akvaryum balıklarıdır. 120 litre su da yaşayabilirler. Labirent organa sahip bir diğer türdür. Hassas ve nazik yapılara sahip olduklarından bakımlarına çok dikkat edilmelidir.
Mücevher Çiklit
İlk defa balık besleyecekler için önerilebilir. Üreme dönemlerinde agresif tavırlar sergilese de normal zamanlarda uysal davranırlar. Bakımı kolay ve dayanıklıdır. Bu sebepten en popüler akvaryum balıkları arasında şüphesiz yerini alır. Ayrıca mücevher balıkları kazıcı balıklar olarak da bilinir.